Önce…
Anlatacaklarımı bir dinleyin!
Mennonit, Protestan bir
mezhep.
Alman etnik-dini bir grup olarak da
bilinir; bozuk Almanca’yla konuşurlar.
Hollanda’da doğdu, dünyaya yayıldı.
Yayılmasının tek nedeni mukaddes kitap’taki bilgiyi insanlara öğretmek değildi;
din baskısından da kaçtılar. Örneğin…
Ortodoks Rusların baskılarından
bıktılar; 1880’den itibaren Kuzey
Amerika’ya göç ettiler.
Kırım, Kars gibi bölgelerden ABD’ye giden 9
bin Mennonit, Rusya’daki arazi ve iklime benzer yerler aradılar; ve
bunları Kansas ve Nebraska’da buldular.
Yanlarında altın değerinde hazineleri
vardı; buğday!
Her aile yanında, birkaç kilo arasında değişen tohumluk buğday getirmişti.
Bu; kışa-kuraklığa dayanıklı, mevsim
ortasında olgunlaşan, başakları tüylü, rengi kırmızı olup, tanesi kabuğundan
zor ayrılan sert dokuya sahip tahıla ABD’de, “Türk buğdayı” adı
verildi.
Bu; dünyanın en eski kavılca/kabulca buğdayı idi.
ABD’de 1896-1897 kışı çok sert geçti; ve
sadece Türk, Big Frame ve Currellbuğdayları hayatta kalabildi.
Bu; Türk buğdayı kavılca’nın ABD’de
tanınmasına yol açtı. Amerikalı tarım uzmanları 1902’de
test edilen türler arasında Türk buğdayı/kavılca’nın rekolte,
soğuğa, genel hastalıklara karşı dayanıklı, kalite açısından en iyi tür
olduğunu belirlediler.
Fakat. Bir sorun vardı; altın
değerindeki kavılca’nın yeterli tohumluk buğdayı yoktu.
Bunun üzerine ABD’de, Türk buğdayı ıslah çalışmaları başladı.
ALTIN DEĞERİNDE
İlk güvenilir 1919 mahsulü ölçümlerine
göre; Nebraska’da buğday ekilen alanların yüzde
83’ünde, Kansas’ta yüzde 82’sinde, Colorado’da yüzde 67’sinde, Oklahoma’da yüzde 69’unda ve Teksas’ta
yüzde 34’ünde Türk buğdayı ekildiği
belirlendi.
33 eyalette ekiliydi. Bu, önemli bir rekordu.
1939’da yapılan bir araştırma; soy seleksiyonu ile Türk buğdayından elde
edilen 16 yeni tür oluşturuldu. Ancak…
Nebraska’da dağıtımına başlanan 60 No’lu Nebraska, Türk buğdayı ile benzerlik
göstermesine karşın daha geç olgunlaşıyordu. Keza…
Cheyenne, Türk buğdayına
göre daha kısaydı ve samanı sertti. Vs.
Uzatmayayım…
Amerika’daki Nebred, Blackhull, Scout,
Centurk gibi melez buğdayların soy kütüğü Türk buğdayına dayanıyordu.
Bitmedi…
Japon bilim insanları, Daruma adlı yerel buğday çeşitlerini Türk
buğdayı/kavulca’yla melezleyerek yüksek verimli Norin 10 çeşidini
geliştirdi.
Devreye Rockefeller Ailesi
girdi. “Verimli tohum” aldatmasıyla “ari tohum ırkı”yarattırdı. Norin 10 ve Brevorile
buğdayların kromozomlarıyla oynayarak laboratuvarda melezleme
yaptı.
Bu hibrit buğdaylar Meksika/Sonora bölgesinde ekildi. Kimyasal gübre
ve zirai ilaçlar sayesinde üretim artışı üç kat oldu!
-Sapının kısalığından dolayı- bu
buğdayımsı “Cüce buğdaylar” Pakistan ve
Hindistan’a da ihraç edildi; üretim rekoru kırıldı.
Dünyanın verimli tarlalarının, buğdayların kimyasal gübrelerle, zehirli
ilaçlarla tanışma dönemi başladı.Tehlikenin farkında değillerdi.
Buğdayın genetiğiyle sürekli oynandı; ortaya çıkan “buğdayımsı” bir şeydi!
Kavulca artık tanınmaz haldeydi…
ASIL MESELE BU
Türk buğdayı/kavulca…
Yıllar sonra geneteği değiştirilmiş halde anayurdu/Anadolu’ya döndü!
ABD, “ihtiyaç fazlası” diye “yardım” adı
altında bu buğdayımsı ürünü Türkiye’ye soktu.
Kısa zaman sonra ABD’den hibrit tohumlar geldi. Ardından…
Binlerce yıllık Anadolu’nun -neredeyse tüm- tarımsal topraklarını zamanla
öldürecek; sentetik kimyasal gübreler ve bitki hastalıklarına karşı kullanılan
zehirler Türkiye’ye dolduruldu.
Türk köylüsü -meselenin farkında
değildi- mutluydu; Amerikan patentli tohumlar, gübreler,
ilaçlar ürün rekoltesini artırmıştı.
II. Dünya Savaşı bitmişti; ama savaş
sanayiinin ortaya çıkardığı nitrojen bombası, nitrat
gübresi; sinir gazı böcek ilacı Anadolu topraklarını
zehirliyordu.
ABD bunları kullanmaya Türkiye’yi mecbur
bıraktı. Başbakan Menderes’in imzaladığı 1956-57 tarım
anlaşmalarına göre hangi tarımsal ürünün yetiştirileceğine ABD karar veriyordu!
ABD dayatmasına karşı çıkan “Tarhana Osmanlar” (Osman Nuri Koçtürk) gibi
bilim insanları veya TÖS, DİSK gibi öğretmen-işçi örgütleri dinlenmedi.
Maalesef… ABD’ye boğazından bağlandı Türkiye!
Bugün…
Türk buğdayı/ kavulca -çağımızda hızla
artan çölyak hastalığının sebebi- gluteniçok az
bulundurması nedeniyle altın değerini koruyor. (“Cüce buğday”ın tek sorunu
gluten değil; kan şekerini de hızla yükseltiyor. Vs.)
Kavulca -bir avuç insanımızın büyük
emekleri sonucu- bugün sadece Kars’ta
yetiştiriliyor.
https://www.sozcu.com.tr/2017/yazarlar/soner-yalcin/gdolu-turkler-1752608/
0 Yorum
Bu bloga henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz ?
Yorum Yazın