13000 yıllık geçmişi ile genetiğini ilk gün ki gibi muhafaza edebilmiş bu
buğday türü Kars ilimizin soğuk iklimine uygun yapıdadır. Kabuğu kalın ve
katmanlı, bu sebepten de gluten oranı normal buğday türlerine göre çok
düşüktür.
İnsan bünyesinin ihtiyacı olan vitamin, mineral, protein ve yağ asitleri
açısından genetiği değişmiş olan buğdaylara göre 1,5 kat daha zengindir.
Türkiye’de bilinen iki adet genetiği değişmemiş GDO suz buğday vardır.
Birisi Kastamonu – Siyez buğdayı, diğeri Kars-Kavılca Buğdayı. Bu iki tür
yoğunluğu farklılık gösterse de ilginçtir ki karsta ve Kastamonu'da
bulunabilmekte başka bölgelerde rastlanmamaktadır.
Bunun yegane sebeplerinden biri evcil olmayan, genetiği ile oynanıp
evcilleştirilmemiş olduğundan verim vereceği yeri kendi seçmesidir. Karakteri
olan bir tohum. Kastamonulular Kars'ta ki Kavılca buğdayına “çatal siyez” derler.
Karslılar ise Kastamonu siyezine kabuğu ince olduğundan çıplak manasına gelen
“cıbıl arpa” adını vermişler.
Bu iki genetiği ile oynanmamış buğday türündeki akrabalık, bölgede
görüşlerini aldığımız halkın dilinde bile var.
13000 yıl önceki hallerini muhafaza eden bu buğdaylar Antik Buğday Grubu
olarak adlandırılıyor. Makine ile hasat edilemiyor. Kabuğu endosperminden zor
ayrılıyor. Yani tane bütünlüğünü korumak için neredeyse savunma yapıyor.
Kavılca Buğdayı çok düşük oranda gluten içerir, glisemik indeksi düşüktür.
0,1 Kg Kavılca buğdayı
(350-450 Kalori) olup Kan şekerini hızlı yükseltmeyen gıdalardandır.
En büyük kavılca buğday üreticisiyiz. 05065556313
Kavılca buğdayını kendi tarlamda ekip çoğaltmak istiyorum. Tohumu temin edebileceğim bir adres verirseniz sevinirim. Saygılar