Kavılca Unu Ekmeği
1 ölçek Kavılca Unu
1 ölçek beyaz un
1 yemek kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı kadar çörek otu
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı pekmez
1 çay kaşığı kuru maya
1 çay kaşığı kadar kuru ekşi maya
1 çay kaşığı toz şeker
1 su bardağı ev yapımı kefir
1 su bardağından bir parmak fazla ılık su
Ekmek makinasında 1 kg un ölçüsünde 2 saat 33 dakikalık programla ekmek pişirilmiştir.
Kavılca buğdayı Kars yöresinde yetiştirilen ve genetiği korunabilmiş özel bir buğday türüdür. Kavılca ekmeğinin lezzeti sadece buğdayın değil buğdayın öğütüldüğü değirmen ile ilgilidir. Kavılca buğdayı 3 öğün tüketilebilecek bir buğday türü olması yanısıra gluteni en düşük buğdaylar arasında yer alır. Anadolu mutfağında unutulan bir lezzet olan kavılca buğdayı son zamanlarda bazı gönüllüler tarafından yeniden yetiştirilerek Türkiye mutfağına katılmıştır. Kendiniz dahil ailenize ve çocuklarınıza rahatlıkla nefis ekmekler, pilavlar ve çeşitli atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz. Tüm besin değerlerine bakıldığında kaliteli bir buğday türü olan kavılcanın diğer ismi ise siyez'dir. Kars kavılca unu ve atalık tohum olarak da geçmektedir. Özellik olarak sert bir buğday çeşidi olmasına karşın asla şişkinlik yapmamaktadır.
Kendine has lezzeti, aroması ve kokusu ile son zamanlarda diğer unlara karşı çeşitli avantajlar kazanmıştır.
Ekmek üretimi yapmıyoruz. Sadece kavılca buğdayı , unu ve bulgurunu üretiyoruz
Merhabalar bence ekmek makinasında tarif değilde fırında elle yapılan bir tarif olsaydı daha yararlı olacaktı.Herkesin ekmek makinası yok.Doğala yakın olması,emek verilmesi daha güzel bence.Öyle bir tarif bekliyorum.Teşekkür ederim