Karsın yerli buğdaylarından en eski buğday türü olan, Kavılca, Kabulca, Kablıca deniliyor. Kastamonu’nun Siyez buğdayına
akraba. Hititlerin de yediği buğday türü. Kaybolmaya yüz tutmuş iken, bir kaç
girişimci sayesinde tekrar ekimi yapılması sağlanıyor.
–Soğuk iklime dayanıklı,hasadı oldukça
zor, kabuğundan zor ayrılıyor. Bulgur yapımı oldukça zahmetli. Onun için
bulguru diğer bulgurlara göre pahalı satılıyor.
Protein,mineral,vitamin, bol folik asit içeriyor, bol lifi içermesi, vücutta
biriken toksinlerin atılımını hızlandıran Kavılca bulguruna satıcılar
ısrarla Kaplıca diyorlardı. Safranbolu'dan aldığım satıcı ” bunu pişirmeyi biliyor musun?”
dedi. ” Ben kitabını yazdım dedim”.http://www.nursendogan.com/2013/09/bulgurun-halleri-kitabimiz-kitapcilarda-ve-online-sm” ama
sen yine de tarif et” dedim. ”Bulgur yıkanmayacak. Önce bol yağda kızartılacak
sonra suyu verilecek” dedi.
Organik olup olmadığını soran e-mail ler alıyorum. Aslında bütün buğday türleri sanırım tarım ilaçları atılmadan üretiliyor. Ama topraklarımızın ne derece ilaçsız olduğu tartışılır. Sonradan ambarlarda buğday böceklerine karşı ilaçlanıyor mu? hiç birimiz bilmiyoruz!??? Kavılca bulguru oldukça sert kolay pişmiyor. Su miktarı ince veya iri çekilmiş olması ile ilgili.Tam pilavlık iri ise bol su,köy usulü orta boy veya köftelik bulgur daha az su ister. http://www.nursendogan.com/2009/05/bulgur-nedir/ buradan detaylı bilgiler alabilirsiniz.
Burada Kavılca bulguru tadını daha iyi anlamak için yağ ,tuz ve su dışında, başka malzeme kullanmadım. Tadı güzel, diğer bulgurlara göre, daha sert , hamurlaşmıyor. Zor pişiyor. Benim bolca kullandığım,kahverengi esmer bulgurdan pek farklı değil.
PİŞİRMEK
Köy bulguru olunca içinde taş ve yabancı
ot parçaları olabiliyor. Ayıklayın.( İsterseniz yıkayın,süzün , ama
lezzet kaybı olacaktır.)
Bir su bardağı bulgur için 2 çorba kaşığı tereyağı 1 çorba kaşığı
zeytinyağını bir tencereye alın. Bulguru ilave edin. Tencereyi ateşe alın. 3-4
dakika kavurun. 2 ,5 su bardağı sıcak su , 1 çay kaşığı tuz ilave edin.
Karıştırın. Tencerenin kapağını kapatın.Ateşi hafifletin 20-25 dakika bulgur
suyu çekinceye kadar pişirin. Tencereyi ateşten alın. 10-15 dakika dinlendirin.
Karıştırın servis tabağına alın sıcak servis yapın.
NOT: Domates veya başka sebze ilave ederseniz
sebzelerin salacağı suyu göz önünde bulundurun.
Organik, atalık tohum, hava ,su ve toprak kaliteli olduğundan netice de güzel oluyor. teşekkürler
Kavulca bulgur pilavını sebzeli (soğan, kabak, mantar, kapya biber, yeşil biber ve domates) denedim, sonuç çok lezzetli oldu.