Kavılca Bulguru 13.000 yıllık genetiği
değişmeden günümüze ulaşmış kavılca buğdayından elde edilir. Elde edilmesinde
klasik bulgur gibi kaynatma değil, yöresel bir usul olan çatlatma kullanılır.
Kavılca bulguru fabrikasyon üretime geçememiş, yöre halkı ve özellikle ev
hanımı köy insanları tarafından kısıtlı miktarda üretilmektedir.
Kendine özgü lezzeti ve genetik yapısının bozulmamış olması ile sağlığımız için
faydalı bir gıda olaran kavılca bulguru, hazım gibi bir çok sindirim
sorunlarından insanı uzaklaştırmaktadır. Kavılca Bulgurunu özel yapan en önemli
unsur gluten proteini açısından düşük değerlere sahip olmasıdır. Bu genetik
özellik hem diyabetlerin tüketimine uygunluğu hemde çölyaklara alternatif olma
özelliği kazandırıyor. Kars yöresi insanlarının çocukluklarında yedikleri kavılca buğdayının tadını unutturmayan kavılca buğdayı Kars'lı bir avuç gönüllü insan tarafından günümüzde yaşatılmaya çalışılıyor. Pirinç üretimi arttıktan sonra fakir yemeği olarak görülen kavılca bulguru aslında en sağlıklı ürünlerden birisidir. Vitamin ve mineraller açısından zengin ve lifli olan kavılca bulguru az da olsa yöre insanı tarafından bilinen verimi yüksek, su istemeyen bir üründür. Gelecekte küresel ısınmadan dolayı gıda sıkıntısı çekileceği tahmin edilirken uzmanlar tarafından bu sıkıntıyı hafifletecek gıda kaynaklarında birisi olarak görülmektedir. Kabuklu bir tür olduğu için aşırı sıcaktan ve soğuktan etkilenmediği için doğaya karşı dayanıklı bir üründür.
Araştırmalara göre 9.000 yıldır insanlıkla beraber var olan kavılca bulgurunun antik bir tohum olduğu biliniyor. Ancak ucuz bulgur ve pirinç piyasaya girdikçe kavılca bulguru üretimi daha zahmetli olduğu için unutulmaya yüz tutmuştur. Kars yöresine ait geleneksek ve yerel tatlardan birisi olan kavılca bulguru ile gelecek nesillere daha doğal ürünler bırakacağımıza eminiz.
Kavılca Bulguru gibi gıda maddeleri tükettikçe insan sağlığı da düzelir.
Keşke genetiği değişmemiş kavılca ve siyez buğdayı gibi başka tohumlarımız da
olsa.. Şimdilik elimizden gelen bu ikisine sahip çıkmak.
0 Yorum
Bu bloga henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz ?
Yorum Yazın