Merhaba bugün belki hiç tatmadığınınız belki de ismini bile
duymadığınız bir tatlı tarifim var sizlere. Hem lezzetli hem faydalı bir tatlı
olmakla beraber unutulmaya yüz tutan erişte tatlısını sizler için kavılca
unuyla yaptık ve bir lezzet şöleni idi. Hem yapımı kolay, hem masrafsız ve bir
o kadarda ilgi göstereceğinizi düşündüğüm bir tatlı. İsterseniz yapılışına
beraber bir bakalım.
Kaç Kişilik: 4/6
MALZEMELER
Hamuru için:
2 Su bardağı kavılca unu
1Çay kaşığı tuz
Su
Şerbeti için:
2 Yemek kaşığı tereyağı
2/3 yemek kaşığı pekmez (Üzüm veya dut hiç fark etmiyor)
(Dilerseniz pekmez yerine toz şekerle şerbet de yapabilirsiniz)
YAPILIŞI
Önce unumuzu eleyerek derin bir kap içerisine alalım.
Tuzumuzu ekleyerek ılık su kullanarak kulak memesi kıvamından daha sert bir
hamur yoğuralım.( Un kepekli olduğu için çok kolay açılıyor.) Üzerini kapatarak
on dakika dinlendirelim, tavamızın boyuna göre bezelere ayıralım. Üzerini temiz
bir bezle kapatarak beş on dakika daha bezelerin dinlenmesini bekleyelim
açabildiğiniz kadar ince yufka açın. Eğer varsa evinizde sac ile ocak üzerinde
yoksa da hemen hepimizin evinde bulunan teflon bir krep tavasıyla daha rahat
yaparsınız yufkaları iki taraflı çok çok az pişirip, hemen temiz bir poşet
içerisine koyun ki kurumasınlar. Hepsine aynı işlemi uyguladıktan sonra
yufkaları bir ucundan başlayıp iki parmak kalınlığında katlayalım. Katlama
işlemi bittikten sonra yarım cm kalınlığında keselim. Hepsini kestikten sonra
katları açılması için elimizle şöyle bir silkeleyelim. Sonra fırın tepsisine
alalım önceden ısıtılmış fırında ara ara karıştırarak iyice kızartalım. Bir süzgeç içerisine alıp üzerine kaynar su
dökerek ıslatalım. Bir tepsi veya geniş bir kaba alalım, tereyağını derin bir
tava içerisinde eritelim tam köpürdüğü anda pekmezi ilave edelim. Pekmezde
erisin sonra güzelce her yerine gelecek şekilde dökelim. Tatlımız servise
hazır. Tercihe göre cevizde serpebilirsiniz. İstediğiniz gibi servis edebilirsiniz. Afiyet
olsun.
0 Yorum
Bu bloga henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz ?
Yorum Yazın