·
PIRASALI KAVILCA PİLAVI
Sizlere öyle bir pilav tarifi vereceğim ki bildiğiniz bütün pilavları unutacaksınız. Anadolu’nun kıymetli topraklarında yetişen genetiği değişmemiş doğal Kars kalvılca buğdayından elde edilen kavılca bulgurundan yapacağımız bu pilav, hem lezzet açısından hem de yapılışıyla diğerlerinden biraz farklı. Emin olun diğer bulgurlarla kıyaslanamayacak bir lezzeti var. Kavılca buğdayında bulunan protein, mineral ve vitamin gibi besin değerleri oldukça yüksektir ve kavılcayı diğer bulgurlardan ayırt eden başlıca nedenlerdir. Saymakla bitmeyecek kadar faydası olan kavılcayı ilk denediğinizde hak vereceksiniz. Bu pilavımız sebzeli olduğu için et yemeklerinin yanına muhteşem oluyor. Ben bu gün çocuklar için tavuklu yaptım. Her türlüsü çok güzel oluyor isterseniz yapılışına bakalım.
Kaç kişilik: 4\ 6
MALZEMELER:
2 Su bardağı kavılca bulguru
1 Çay bardağı tel şehriye
1 Sap pırasa
2 Yemek kaşığı tereyağı
1 Çay bardağı sıvıyağ
Tuz
Karabiber
2.5 \ 3 Su bardağı su
YAPILIŞI:
Öncelikle bulguru yıkamak için
bir kâse veya leğene ihtiyacımız var.
Çünkü bulgur tamamen doğal taş
değirmende öğütüldüğü için kabukları ayıklanmamış, onun için kabımıza suyu ve
bulguru doldurarak yıkayalım ki üzerine gelen kabukları elimizle alalım. Bulguru
güzelce yıkadıktan sonra, bir tarafta da pırasayı yıkayıp onu da ince ince
doğrayalım. Pilavı yapacağımız tencereye sıvıyağın yarısını alıp içerisine
pırasaları ekleyip hafif soteleyelim. Bu işlemi yaparken başka bir tava da
sıvıyağın diğer yarısıyla tel şehriyeyi pembeleşene kadar kavuralım, altını
kapatalım.
Pırasanın içerisine yıkamış olduğumuz bulguru ilave
edelim, tereyağını katıp bir iki karıştırıp suyun yarısını ekleyelim. Diğer tarafta
kavurmuş olduğumuz tel şehriyeyi de pilavın içine katıp tuzunu karabiberini
ekledikten sonra altını en kısık ayara alarak pişmeye bırakalım. Altı çok kısık
olduğu için 1 saate yakın pişecektir. Ara ara kontrol edelim dibi tutmasın,
suyunu çektikçe azar azar ekleyin. Piştikten sonra bir mutfak örtüsüyle tencereyi sarıp iyice dinlendirin çünkü kavılca ne kadar çok dinlenirse o kadar güzel açılıyor ve lezzetleniyor.
0 Yorum
Bu bloga henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz ?
Yorum Yazın